Co zrobić aby budyń się nie przypalił?

Budyń nie przypali się jeśli dno garnuszka, w którym będzie się gotował, posmarujemy odrobiną masła.

Więcej

Co zrobić by owoce w cieście nie opadły?

Owoce dodane do ciasta (zwłaszcza suszone) nie opadną, jeśli wymieszamy je z niewielką ilością mąki.

Więcej

Co zrobić ze skrystalizowanym miodem?

Krystalizowanie się miodu to naturalny zachodzący w nim proces (jeśli się nie krystalizuje jest prawdopodobnie sztuczny lub pasteryzowany). Jeśli chcemy uzyskać ponownie płynną postać, wystarczy wstawić szczelnie zamknięty słoik z miodem do ciepłej wody. Należy jednak pamiętać aby jej temperatura nie przekraczała 40 C, wyższa temperatura spowoduje utratę wartości miodu. Proces ten wymaga cierpliwości i […]

Więcej

Czy zawsze proszek do pieczenia można zastąpić sodą?

Soda i proszek do pieczenia to nie to samo. Sodę można stosować zamiast proszku do pieczenia tylko wtedy gdy przepis zakłada użycie produktu o kwaśnym odczynie (np. maślanka, kwaśna śmietana, miód itd.) Soda (w przeciwieństwie do proszku do pieczenia) zaczyna działać zaraz po dodaniu do ciasta, dlatego ciasto należy jak najszybciej przygotować i wstawić do […]

Więcej

Dlaczego budyń nie gęstnieje?

Budyniu nie należy próbować tą samą łyżką, którą się go przygotowuje. Ślina ludzka zawiera amylazę – enzym, który rozkłada skrobię, i to z jej powodu budyń robi się rzadki i wodnisty. Odnosi się to do wszystkich deserów zawierających skrobię, na przykład sosu waniliowego.

Więcej

Formy do pieczenia – jakie wybierać?

Dobrej jakości forma wpływa na równomierne wypiekanie ciasta i w czasie zbliżonym do podanego w przepisie. Ponadto nie odkształci się po kilku wypiekach i będzie długo służyć. Najmniej trwałe są formy aluminiowe (zwłaszcza srebrne bez dodatkowych powłok ochronnych), łatwo się wyginają, utleniają od kwasów, a ponadto ciasto pozostawione w takiej formie na dłużej przyjmuje nieprzyjemny, […]

Więcej

Idealne ciasto drożdżowe – jak upiec?

Są różne typy ciasta drożdżowego, słodkie (klasyczna drożdżówka, małe drożdżówki) i wytrawne (np. ciasto na pizzę, chleb na drożdżach). Ponieważ wytrawne ciasto drożdżowe wymaga innych składników, a nierzadko też innego podejścia do wyrabiania, w  tej części porad skupię się na jego słodkiej wersji. Delikatna, puszysta drożdżówka ze szklanką mleka wspaniale osłodzi dzień. Jak taką upiec? […]

Więcej

Jak dobrze ubić pianę z białek?

Dobrze ubita piana z białek to nie tylko podstawa udanych bez, ale również składnik puszystych ciast, serników czy delikatnych deserów. Co zrobić aby piana z białek się udała? Najważniejszą zasadą, o której trzeba pamiętać jest to, że piana z białek nie ubije się dobrze jeśli będzie miała kontakt z tłuszczem. Dlatego: – naczynie i mieszadła […]

Więcej

Jak łatwo obrać migdały ze skórki?

Migdały wystarczy zalać wrzątkiem, odstawić do namoczenia na ok. 15 min aż skórka się nieco pomarszczy, po czym wylać na sito i spłukać zimną wodą. Taki zabieg powoduje że migdały po naciśnięciu palcami same wyskakują ze skórek.

Więcej

Jak łatwo oczyścić (obrać) porzeczki z gałązek?

Porzeczki to pyszne, wartościowe owoce, jednak oczyszczanie ich z gałązek wymaga nieco cierpliwości. Aby zaoszczędzić sobie nieco czasu wystarczy użyć do tego celu widelca, trzymając za jeden koniec gałązki przeciągnąć widelcem z góry na dół a owoce bez trudu będą się odczepiać.

Więcej

Jak łatwo zrobić słodki napis?

Co zrobić aby napis na cieście był ładny i równy?  Wystarczy rozplanować wcześniej napis np. delikatnie zaznaczając wykałaczką w cieście lub na kremie, a następnie przy pomocy woreczka z niedużą końcówką utworzyć z kremu lub lukru napis w zaznaczonych miejscach. Jeśli nie macie wprawionej ręki, praktycznym rozwiązaniem są gotowe literki czekoladowe. Do zdobienia ciasteczek lub […]

Więcej

Jak najlepiej wyciskać sok z cytryny?

Sok z cytryny to jeden z najpowszechniejszych dodatków do ciast i deserów. Co zrobić aby z jednej cytryny uzyskać go jak najwięcej? Przede wszystkim nie należy przechowywać cytryn w lodówce, ponieważ wysychają i tracą aromat. Przed wyciskaniem soku, dobrze jest cytrynę ugnieść – najlepiej mocno przyciskając dłonią, turlać cytrynę kilka razy po blacie kuchennym. Cytryna […]

Więcej

Jak naturalnie udekorować ciasto?

Kandyzowana marchewka sprawdzi się idealnie jako naturalna dekoracja do ciasta. Jest pyszna, chrupiąca i ma bardzo intensywny kolor. Szczególnie dobrze wygląda na jasnym kremie. I co zaskakujące, zupełnie nie smakuje jak marchewka! Poniżej znajdziecie dokładne wskazówki krok po kroku jak przygotować taką dekorację do ciasta. Składniki 1 szklanka cukru 1 szklanka wody 1 marchewka Sposób […]

Więcej

Jak prawidłowo roztopić czekoladę?

Do kremów, polewy czy do słodkich dekoracji często wykorzystuję roztopioną czekoladę. Roztapianie to pozornie łatwa czynność, a jednak nie trudno o błąd i konieczność roztapiania nowej tabliczki czekolady. Dlatego zebrałam dla Was kilka istotnych szczegółów, o których warto pamiętać podczas roztapiania czekolady. Czekolada powinna być dobrej jakości – dobra gatunkowo czekolada nie sprawia problemów podczas […]

Więcej

Jak przechowywać pierniczki?

Przed zamknięciem w puszce pierniczki należy wystudzić, a po włożeniu zostawić niedomknięte wieczko aluminiowej puszki, dopóki nie zmiękną, co zazwyczaj trwa około tygodnia. Aby pierniczki szybciej zmiękły można włożyć do puszki skórki lub kawałki jabłka, trzeba jednak pamiętać aby je co kilka dni wymienić.

Więcej