Szybki placek z jabłkami

  • Placek z jabłkami i cukrem pudrem

Szybki placek z jabłkami – genialne ciasto, szybkie i bardzo proste w przygotowaniu. Przepis na każdą okazję, zawsze się udaje. Składniki podaję w łyżkach, dla łatwiejszego zapamiętania przepisu. Zamiast jabłek można użyć innych owoców, zatem przepis jest całoroczny. Upieczcie i spróbujcie, a zapewniam, że będziecie do niego wracać :)

 

Oceń ten przepis

Placek z jabłkami i cukrem pudrem
  • 105 fanów oceniało ten przepis.

  • Średnia ocena

    (4 / 5)

Komentarze do Szybki placek z jabłkami

  1. Ala 02/11/2016 o 13:08 #

    Proste, szybkie i smaczne ciasto 😊 Dziekuje za przepis!

  2. Aga Kurnik 14/03/2017 o 14:05 #

    Genialne :0

  3. Kinga 25/03/2017 o 20:03 #

    Genialny przepis placuszka robi się dosłownie w 15 minut i jest przepyszny.Już został dopisany do przepiśnika:-)

    • Pani Tereska 26/03/2017 o 19:17 #

      Świetny pomysł! Bardzo się cieszę 🙂

  4. Sylwia 07/04/2017 o 15:04 #

    Polecam jabłka obtoczyć w cynamonie….pyyyychs

    • Pani Tereska 09/04/2017 o 14:37 #

      Nowa odsłona mojego przepisu – podoba mi się 🙂 Pozdrawiam, Teresa. 🙂

  5. Ania 13/05/2017 o 12:26 #

    Idealny przepis dla takiej „MISZCZYNI” cukiernictwa jak ja 😉 Ciasto właśnie mam w piecu ale zaszalałam …..i uwaga !! dosypałam do ciasta cynamonu 🙂

  6. Marysia 13/05/2017 o 15:52 #

    Szybki łatwy i bardzo dobry placek 🙂 Dziękuje za przepis 😉

  7. Edyta 17/05/2017 o 09:25 #

    Chyba najłatwiejsze ciasto jakie robiłam. Dzięki kaufland za kwaśnie twarde jabłka, których nie dało się jeść bo bym na ten przepis nie trafiła 🙂

  8. kasia 03/06/2017 o 22:35 #

    Pyszne ciasto.Czy zamiast jablek mozna dodac inne owoce np.banany,nektarynki???

    • Pani Tereska 05/06/2017 o 15:07 #

      Kasiu, nie próbowałam z innymi owocami – przy jabłkach gwarantuję, że przepis wyjdzie 🙂 Pozdrawiam, Teresa.

  9. Oliwia 14/06/2017 o 07:49 #

    Przepyszne ciasto. Polecam

  10. Renata 30/06/2017 o 17:18 #

    Ciasto jest rewelacyjne. Lubie przepisy proste a ten z lyzkami jest niesamowity. Niczego nie potrzeba zapisywać.
    Ciasto robie co tygodnia od miesiąca. Znika błyskawicznie.
    Dziekuje …. dziekuje ….

  11. bozena 16/07/2017 o 15:39 #

    no to bajka nie dosc ze tanio tojeszcze szybko a smakuje super dziekuje .

    • Pani Tereska 17/07/2017 o 16:03 #

      Bożeno, dziękuję za opinię! Pozdrawiam, Teresa.

  12. Bartosz 23/08/2017 o 00:39 #

    Właśnie upiekłem. Piękny zakalec mi wyszedł… 🙁

    • Pani Tereska 23/08/2017 o 10:57 #

      Bartoszu, przyczyn powstania zakalca może być wiele. Czy ciasto było pieczone w nagrzanym do 170°C piekarniku, na środkowym poziomie? Zbyt długie mieszanie ciasta, może również przyczynić się do słabego rozrostu ciasta. Istotna jest także odpowiednia odmiana jabłek. Owoce soczyste, o dużej zawartości wody, również mogą spowodować powstanie zakalca. Najlepsze do pieczenia są odmiany: szara reneta, antonówka i papierówka. Daj mi znać czy moje wskazówki Ci pomogły. Pozdrawiam, Teresa

  13. MILENA 30/08/2017 o 09:26 #

    Witam. Czy jak zamiast oleju dodam oliwę z oliwek to przepis się uda?

    • Pani Tereska 30/08/2017 o 12:44 #

      Mileno, przepis powinien się udać również z oliwą z oliwek. Jednak zmienia ona smak wypieku, dlatego polecam użycie oleju rzepakowego. Serdecznie pozdrawiam, Teresa 🙂

  14. Kasia-kulinarna zakala 10/09/2017 o 16:36 #

    Kuchnia nie jest moją świątynią, kuchnia jest miejscem odprawy pokuty 😉 Zatem co do przepisu powiem tak: Proste. Szybkie. Tanie. Smaczne. I wyszło! Polecam.
    Jak mnie wyszło to znaczy że musi wyjść każdemu.
    Dodałam cynamonu a w drugiej odsłonie zamiast jabłek -drylowane wiśnie. Tylko uważajcie bo jak będą baardzo soczyste to może wyjść zakalec.

    • Pani Tereska 11/09/2017 o 14:16 #

      Kasiu, cieszę się, że smakowało i miło mi, że polecasz. Pozdrawiam Cię serdecznie, Teresa

  15. Kasia-kulinarna zakala 10/09/2017 o 16:44 #

    Acha ja owoce wrzuciłam do ciasta i delikatnie zamieszalam szpatułką. I dopiero wylalam do formy.
    Następne przetestuje ze śliwkami.

    • Pani Tereska 11/09/2017 o 14:16 #

      Kasiu, koniecznie daj mi znać jak Ci wyszło ze śliwkami 🙂 Pozdrawiam, Teresa

  16. Gosia 21/09/2017 o 12:24 #

    Czy można ciasto w tortownicy zrobić?

    • Pani Tereska 25/09/2017 o 08:45 #

      Gosiu, oczywiście można upiec ciasto w innej formie – ale należy obserwować, jak ciasto zachowuje się w trakcie pieczenia. W zależności od rodzaju formy czas pieczenia może się skrócić lub wydłużyć. Ja piekłam mój placek w formie 22 x 22 cm, więc czas i temperaturę pieczenia mam sprawdzoną do tej blachy. Pozdrawiam, Teresa. 🙂

  17. Kasia - wersja ze śliwkami 21/09/2017 o 17:45 #

    Modyfikacja ciasta: 7 łyżek oleju i czubata łyżeczka proszku do pieczenia. Zamiast jabłek 3/4 kg węgierek – i to jest maks co w taką objętość ciasta daje się wcisnąć. Śliwki w połówkach wmieszałam w ciasto przed włożeniem do formy. Zimne ciasto posypałam obficie cynamonem-rewelacja, a zapach aż w ogrodzie.
    Forma do keksa 12cm x 30cm. Piekarnik nagrzałam do 200st i po włożeniu ciasta skręciłam na 180st. Ciasto siedziało 55minut. Wyrosło ponad formę o ok.5cm!
    Po ok.45min na górze ciasta zaczęły pojawiać się bąbelki i zaczął wypływać sok ale poczekałam jeszcze 10min i nic się nie stało. Ciasto się dopiekło ale nie rozmoczyło. Pod koniec musicie uważać,każdy piekarnik jest inny.
    Dałam wyższą temperaturę, żeby śliwki nie zdążyły puścić soków zanim ciasto urośnie, żeby nie wyszedł zakalec – i nie wyszedł.
    Róbcie, testujcie, bez obaw można łączyć śliwki z jabłkiem i wiśnie z jabłkiem lub same śliwki i same wiśnie. Wszystko kwestia smaku i upodobań. Oczywiście nie wolno przesadzić z ilością owoców.

    • Pani Tereska 22/09/2017 o 21:09 #

      Kasiu, cieszę się, że przygotowałaś własną wersję mojego przepisu. Lubię, kiedy pieczecie ze mną i dodajecie coś od siebie 🙂 Serdecznie Cię pozdrawiam! Teresa. 🙂

  18. Izabella 30/09/2017 o 20:34 #

    Bardzo dobre szybkie ciasto wszystkim Smakuje świetnie przepis

    • Pani Tereska 03/10/2017 o 14:36 #

      Izabella ciesze się, że smakuje. Pozdrawiam Teresa

  19. Marzena 03/10/2017 o 15:35 #

    Mistrzynią w pieczeniu ciast nie jestem. Jednak to ciasto powinno wyjść nawet dla mnie. Zaczynam…

    • Pani Tereska 04/10/2017 o 10:57 #

      Marzenko czekam na wieści jak wyszło! Pozdrawiam Teresa 🙂

  20. Chrzanix 07/10/2017 o 21:00 #

    Czy w przypadku dodania cynamonu, nie popsuje nam aromatu ciasta?

    • Pani Tereska 09/10/2017 o 11:26 #

      Cynamon idealnie pasuje do jabłek 🙂 Ciasto na pewno wyjdzie genialnie!

  21. Barbara 22/10/2017 o 12:18 #

    Czy można użyć jabłek z kompotu lub dżemu jabłuszkowego?

    • Pani Tereska 23/10/2017 o 12:39 #

      Pani Basiu, do placka najlepsze będą świeże jabłka. 🙂 Owoce użyte do przygotowania kompotu mogły stracić swój smak, natomiast dżem może okazać się za słodki. Pozdrawiam serdecznie!

  22. Liliana 01/11/2017 o 20:52 #

    Wyszlo super

    • Pani Tereska 02/11/2017 o 09:36 #

      Bardzo się cieszę! 🙂 <3 Też mam go w planach na najbliższe dni. 😉

  23. Kinga 06/11/2017 o 14:50 #

    Prosty szybki i bardzo pyszny przepis 😊

    • Pani Tereska 07/11/2017 o 10:42 #

      Bardzo mi miło że przypadł Ci do gustu 🙂 Serdecznie polecam moje pozostałe przepisy 🙂

  24. Ania 09/11/2017 o 15:15 #

    Dziękuję bardzo za przepis- placek pyszny! Do jabłek dodaje cynamon a czasami też orzechy. Pysznie wychodzi również z rabarbarem lub ze śliwkami. Szybko, tanio, a w domu wszyscy się zajadają.

    • Pani Tereska 10/11/2017 o 10:02 #

      Świetnie! Zapraszam również do innych przepisów. 🙂

  25. Asia 12/11/2017 o 14:15 #

    Dzisiaj tez skorzystałam z przepisu 🙂 – dziękuję
    Trochę zmodyfikowalam – większa blacha wiec o 5 łyżek więcej mąki, cukru 4 i 1 jako dodałam tez wiecej proszku do pieczenia – ok 1.5 lyzeczki zamiast 2. Dodałam tez 2 cukry waniliowe i ok 50 g margaryny która wcześniej rozpuscilam i łyżkę kakao. Jabłka starlam na tarce (3 szt) oprócz nich banan pokrojony w drobne plastry – wszystko wymieszalam i na blachę 🙂 na koniec kilka truskawek mrożonych – wyszło pysznie

    • Pani Tereska 13/11/2017 o 12:55 #

      Cieszę się że smakowało. 🙂 Asiu, mam nadzieję że spróbujesz także moich pozostałych przepisów. 🙂

  26. Basia 23/11/2017 o 18:55 #

    Ciasto super ja dodałam cynamon do jabłek, i masę podzieliła na dwie części i do drugiej dodałam 2 łyżki kakao. I wysłałam na białą masę z jabłkami. Po upieczeniu było trochę jak zebra lub przekładania. Posypane cukrem zniknęło w jedno popołudnie. 🙂

    • Pani Tereska 27/11/2017 o 09:57 #

      Basiu, bardzo się cieszę że Wam smakowało i zapraszam do lektury pozostałych przepisów. 🙂 Pozdrawiam serdecznie! 🙂

  27. Kasia 13/12/2017 o 10:03 #

    Pieczenie to dla mnie czarna magia 😉 Mam nadzieję, że ten placek mi wyjdzie. Przed chwilą wylądował w piekarniku

    • Pani Tereska 13/12/2017 o 10:31 #

      I jak efekt końcowy? Udał się? 🙂

  28. Gosia 06/01/2018 o 21:59 #

    wspaniałe ciasto Pani Tereso! dzisiaj wieczorem znalazłam ten przepis a teraz nie przestaję się cieszyć efektem! dziękuję!

    • Pani Tereska 08/01/2018 o 10:27 #

      Jest mi bardzo miło! Życzę smacznego! <3 🙂

  29. Natalia 18/01/2018 o 18:04 #

    Ciasto wilgotne, puszyste, REWELACJA!!!

    • Pani Tereska 19/01/2018 o 10:11 #

      Bardzo się cieszę że smakowało! Zapraszam do pozostałych przepisów! 🙂

  30. Malgosia 31/01/2018 o 00:23 #

    Witam, ja upiekłam ciasto z mrożonymi truskawkami. Po przygotowaniu ciasta wlałam ciasto do formy i ułożyłam ciasno truskawki. Ciasto piekło się prawie godzinę w temperaturze 170 stopni. Wyszło pysznie polecam.
    Pani Tereso dziekuje za przepis, jest prosty i szybki idealny na niespodziewanych gości. Pozdrawiam

    • Pani Tereska 31/01/2018 o 09:23 #

      Małgosiu, nawet nie wiesz jak miło mi czytać takie komentarze. 🙂 Cieszę się niezmiernie, że przepis przypadł Ci do gustu. 🙂 Mam nadzieję, że zerkniesz także i do moich pozostałych propozycji! Serdecznie Cię pozdrawiam :*

  31. Ewelina 03/02/2018 o 16:45 #

    Pani Tereso 🙂
    Chyba zielona jestem 😀
    O jaką ilość mam powiększyć te wszystkie składniki, żeby to wrzucić do blachy 34/26 ? :-/
    Nie mam mniejszej niestety a te sa na mniejszą blachę.
    Niestety nie jestem tak z pieczeniem ciast za pan brat, uczę się dopiero 🙂

    • Pani Tereska 05/02/2018 o 10:36 #

      Droga Ewelino, składniki należy powiększyć o połowę, czyli zamiast 10 łyżek mąki dodajemy 15. Mam nadzieję, że nie będzie Pani miała z ciastem problemów. 🙂 Serdecznie pozdrawiam! 🙂

  32. Bożena 04/02/2018 o 19:47 #

    Zrobiłam wszystko według przepisu a wyszedł okropny zakalec, ciasto nie urosło…

    • Pani Tereska 05/02/2018 o 10:39 #

      Bożenko, przyczyn zakalca może być bardzo wiele. Może jabłka, których użyłaś były bardzo soczyste lub miksowałaś ciasto zbyt długo? Polecam moją poradę jak uniknąć zakalca: bit.ly/JakUniknacZakalca Mam nadzieję, że okaże się pomocna. Pozdrawiam. 🙂

  33. Sabina 07/02/2018 o 12:52 #

    Zaraz je robię 😁😁

    • Pani Tereska 07/02/2018 o 13:43 #

      Mam nadzieję, że będą smakowały! Serdecznie pozdrawiam. 🙂

  34. monia 15/02/2018 o 14:33 #

    jak wylać? ciasto jest strasznie gęste – wrzuciłam do piekarnika i czekam na efekty

    • Pani Tereska 16/02/2018 o 09:37 #

      I jak się ciasto udało? 🙂

  35. Teresa 17/02/2018 o 19:50 #

    Pani Teresko ciasto super ,pięknie wyrosło zwiekszylam składniki o połowę polecam a chciałam dodać ja jabłka lekko z karmelizowalam na patelni i dodałam cynamonu wyszło poezja dziękuję za przepis pozdrawiam

    • Pani Tereska 19/02/2018 o 09:43 #

      Niezmiernie miło mi, że ciasto tak bardzo smakowało. 🙂 Zapraszam do pozostałych przepisów. Serdecznie pozdrawiam! 🙂

Dodaj komentarz

Zobacz podobne przepisy