Serniko-makowiec na kruchym spodzie

Opublikowane: 23-11-2012

Drukuj
Serniko-makowiec na kruchym spodzie

Serniko-makowiec to ciekawe połączenie dwóch smaków: delikatnego sernika i wyrazistego makowca. Nie lada gratka dla fanów obydwu ciast. Mam nadzieję, że będzie Wam smakować!

Przygotowanie:

Na stolnicę wsypuję mąkę i cukier puder, dodaję żółtko i masło, które wcześniej siekam nożem na drobno. Następnie dodaję śmietanę i szybko wyrabiam ciasto. Zawijam je w folię spożywczą i odstawiam na godzinę do lodówki. Blachę o wymiarach 35×28 cm z wyjmowanym dnem wylepiam ciastem (gdy nie mamy takiej blachy można dno wyłożyć papierem do pieczenia). Ciasto wstawiam do nagrzanego piekarnika i piekę je około 30 minut w temperaturze 190°C. Gdy ciasto jest mocno rumiane,wyjmuję je z piekarnika i odstawiam do ostygnięcia.

Masę makową przekładam do miski, dodaję 2 jajka i posiekane orzechy. Całość mieszam łyżką, aż składniki się połączą. Margarynę ucieram z cukrem pudrem i dodaję stopniowo po 1 żółtku, ucierając każde około pół minuty.Kolejno dodaję cukier wanilinowy, aromat pomarańczowy, twaróg i razem miksuję. Białka ubijam na sztywno i dokładam do masy serowej delikatnie mieszając łyżką.

Na ciasto nakładam masę makową i rozsmarowuję  ją równo. Następnie masę makową przykrywam masą serową. Ciasto wstawiam do piekarnika i piekę je 60 minut w temperaturze 180°C. Po upieczeniu uchylam lekko piekarnik  i zostawiam w nim ciasto do wystygnięcia. Serniko- makowiec jest przyrumieniony, więc  pięknie wygląda po upieczeniu, ale gdyby ktoś chciał  by go jeszcze upiększyć, to może go posypać cukrem pudrem albo polać polewą czekoladową Dr.Oetker.

Życzę smacznego, zapraszam do galerii i już niebawem na kolejny przepis!

Składniki: 

Ciasto:

  • 320g mąki (2 szklanki)
  • 1\2 szklanki cukru pudru
  • 125g masła lub margaryny
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany

Masa makowa:

Masa serowa:

Komentarze

Witam mam pytanie, mam mak 850 g a ile jest potrzebne do tego placka?
Witam, 320g :)

Dodaj komentarz