Co zrobić aby budyń się nie przypalił?

Budyń nie przypali się, jeśli dno garnuszka, w którym będzie się gotował, posmarujemy odrobiną masła.

Więcej

Co zrobić by owoce w cieście nie opadły?

Owoce dodane do ciasta (zwłaszcza suszone) nie opadną, jeśli wymieszamy je z niewielką ilością mąki.

Więcej

Co zrobić ze skrystalizowanym miodem?

Krystalizowanie się miodu to naturalny zachodzący w nim proces (jeśli się nie krystalizuje jest prawdopodobnie sztuczny lub pasteryzowany). Jeśli chcemy uzyskać ponownie płynną postać, wystarczy wstawić szczelnie zamknięty słoik z miodem do ciepłej wody. Należy jednak pamiętać aby jej temperatura nie przekraczała 40 C, wyższa temperatura spowoduje utratę wartości miodu. Proces ten wymaga cierpliwości i […]

Więcej

Czy zawsze proszek do pieczenia można zastąpić sodą?

Soda i proszek do pieczenia to nie to samo. Sodę można stosować zamiast proszku do pieczenia tylko wtedy gdy przepis zakłada użycie produktu o kwaśnym odczynie (np. maślanka, kwaśna śmietana, miód itd.) Soda (w przeciwieństwie do proszku do pieczenia) zaczyna działać zaraz po dodaniu do ciasta, dlatego ciasto należy jak najszybciej przygotować i wstawić do […]

Więcej

Dlaczego budyń nie gęstnieje?

Budyniu nie należy próbować tą samą łyżką, którą się go przygotowuje. Ślina ludzka zawiera amylazę – enzym, który rozkłada skrobię, i to z jej powodu budyń robi się rzadki i wodnisty. Odnosi się to do wszystkich deserów zawierających skrobię, na przykład sosu waniliowego.

Więcej

Formy do pieczenia – jakie wybierać?

Dobrej jakości forma wpływa na równomierne wypiekanie ciasta i w czasie zbliżonym do podanego w przepisie. Ponadto nie odkształci się po kilku wypiekach i będzie długo służyć. Najmniej trwałe są formy aluminiowe (zwłaszcza srebrne bez dodatkowych powłok ochronnych), łatwo się wyginają, utleniają od kwasów, a ponadto ciasto pozostawione w takiej formie na dłużej przyjmuje nieprzyjemny, […]

Więcej

Idealne ciasto drożdżowe – jak upiec?

Są różne typy ciasta drożdżowego, słodkie (klasyczna drożdżówka, małe drożdżówki) i wytrawne (np. ciasto na pizzę, chleb na drożdżach). Ponieważ wytrawne ciasto drożdżowe wymaga innych składników, a nierzadko też innego podejścia do wyrabiania, w  tej części porad skupię się na jego słodkiej wersji. Delikatna, puszysta drożdżówka ze szklanką mleka wspaniale osłodzi dzień. Jak taką upiec? […]

Więcej

Jak długo i w jakiej temperaturze pieczemy popularne ciasta?

Jakość ciasta w znacznej mierze zależy od tego, czy zostało upieczone we właściwej temperaturze. W poniższym zestawieniu podano wartości orientacyjne, które jednak – w zależności od rodzaju piekarnika i wielkości formy – będą inne. Dlatego warto brać pod uwagę zarówno wskazówki zawarte w instrukcji fabrycznej, jak i indywidualne cechy piekarnika.

Więcej

Jak dobrze ubić pianę z białek?

Dobrze ubita piana z białek to nie tylko podstawa udanych bez, ale również składnik puszystych ciast, serników czy delikatnych deserów. Co zrobić aby piana z białek się udała? Najważniejszą zasadą, o której trzeba pamiętać jest to, że piana z białek nie ubije się dobrze jeśli będzie miała kontakt z tłuszczem. Dlatego: – naczynie i mieszadła […]

Więcej

Jak łatwo obrać migdały ze skórki?

Migdały wystarczy zalać wrzątkiem, odstawić do namoczenia na ok. 15 min aż skórka się nieco pomarszczy, po czym wylać na sito i spłukać zimną wodą. Taki zabieg powoduje że migdały po naciśnięciu palcami same wyskakują ze skórek.

Więcej

Jak łatwo oczyścić (obrać) porzeczki z gałązek?

Porzeczki to pyszne, wartościowe owoce, jednak oczyszczanie ich z gałązek wymaga nieco cierpliwości. Aby zaoszczędzić sobie nieco czasu wystarczy użyć do tego celu widelca, trzymając za jeden koniec gałązki przeciągnąć widelcem z góry na dół a owoce bez trudu będą się odczepiać.

Więcej

Jak łatwo zrobić słodki napis?

Co zrobić aby napis na cieście był ładny i równy?  Wystarczy rozplanować wcześniej napis np. delikatnie zaznaczając wykałaczką w cieście lub na kremie, a następnie przy pomocy woreczka z niedużą końcówką utworzyć z kremu lub lukru napis w zaznaczonych miejscach. Jeśli nie macie wprawionej ręki, praktycznym rozwiązaniem są gotowe literki czekoladowe. Do zdobienia ciasteczek lub […]

Więcej

Jak mrozić różne rodzaje ciast?

Większość ciast i tortów można bez problemu zamrozić (ciasta raz zamrożone nie nadają się do ponownego zamrożenia). Ciasto należy zamrażać w niewielkich porcjach – skraca to wydatnie czas jego rozmrażania. Trwałość ciast zamrożonych wynosi około 3 miesięcy, a wypieków z ciasta ucieranego nawet do pół roku – o ile zostanie głęboko zamrożone.

Więcej

Jak najlepiej wyciskać sok z cytryny?

Sok z cytryny to jeden z najpowszechniejszych dodatków do ciast i deserów. Co zrobić aby z jednej cytryny uzyskać go jak najwięcej? Przede wszystkim nie należy przechowywać cytryn w lodówce, ponieważ wysychają i tracą aromat. Przed wyciskaniem soku, dobrze jest cytrynę ugnieść – najlepiej mocno przyciskając dłonią, turlać cytrynę kilka razy po blacie kuchennym. Cytryna […]

Więcej

Jak naturalnie udekorować ciasto?

Kandyzowana marchewka sprawdzi się idealnie jako naturalna dekoracja do ciasta. Jest pyszna, chrupiąca i ma bardzo intensywny kolor. Szczególnie dobrze wygląda na jasnym kremie. I co zaskakujące, zupełnie nie smakuje jak marchewka! Poniżej znajdziecie dokładne wskazówki krok po kroku jak przygotować taką dekorację do ciasta. Składniki 1 szklanka cukru 1 szklanka wody 1 marchewka Sposób […]

Więcej