Kruche ciasteczka jabłkowe

  • Kruche ciasteczka jabłkowe na stole.
  • Kruche ciasteczka jabłkowe na deser.
  • Kruche ciasteczka jabłkowe w przekroju.

Kruche ciasteczka jabłkowe to lekka propozycja deseru. Szczególnie polecam Wszystkim, którzy czują się tymczasowo przejedzeni świątecznymi łakociami. 😉 Są kruche, delikatne i doskonale pasują do gorącej, zimowej herbaty. Koniecznie dajcie znać jak Wam smakowały! 💝

Sposób przygotowania

1.
Blachę z wyposażenia piekarnika wyłożyłam papierem do pieczenia.
2.
Piekarnik rozgrzałam do 170°C. Mąkę i cukier wymieszałam.
3.
Dodałam pokrojone, zimne masło, dwa żółtka i szczyptę soli.
4.
Ciasto szybko zagniotłam, zawinęłam w folię spożywczą i włożyłam do lodówki na minimum 30 minut.
5.
W tym czasie przygotowałam nadzienie jabłkowe. Jabłka umyłam, obrałam i pokroiłam na cząstki.
6.
Przełożyłam je do garnka, dodałam cukier i cukier z cynamonem.
7.
Mąkę ziemniaczaną rozmieszałam w 2 łyżkach wody i dodałam do jabłek.
8.
Jabłka prażyłam do momentu, aż część z nich się rozpadła.
9.
Pozostawiłam je do przestudzenia.
10.
Połowę schłodzonego ciasta rozwałkowałam, posmarowałam roztrzepanym jajkiem i ułożyłam na cieście ostudzone jabłka.
11.
Drugą połowę ciasta rozwałkowałam i za pomocą noża pocięłam je na wąskie paski.
12.
Z pasków utworzyłam kratkę na wierzchu ciasta, którą delikatnie posmarowałam roztrzepanym jajkiem i oprószyłam cukrem z cynamonem.
Image description
Krok 12:
Z pasków utworzyłam kratkę na wierzchu ciasta, którą delikatnie posmarowałam roztrzepanym jajkiem i oprószyłam cukrem z cynamonem.
13.
Okrągłą foremką o średnicy 7 cm wycinałam ciasteczka i za pomocą szpatułki, ostrożnie przeniosłam ciasteczka na blachę do pieczenia.
14.
Ciastka piekłam przez około 30 minut do zrumienienia.
15.
Z podanego przepisu otrzymałam około 20 ciastek.

Oceń ten przepis

Kruche ciasteczka jabłkowe na stole.
  • 2 fanów oceniało ten przepis.

  • Średnia ocena

    (5 / 5)

Nie ma jeszcze komentarzy.

Dodaj komentarz

Zobacz podobne przepisy