Pani Walewska bez pieczenia

  • Pani Walewska bez pieczenia widok na porcję.
  • Pani Walewska bez pieczenia na talerzyku.
  • Pani Walewska bez pieczenia - propozycja podania.

Pani Walewska to bardzo znane i lubiane ciasto, które w klasycznym przepisie jest dość pracochłonne. Ja dla ułatwienia przygotowałam je w wersji bez pieczenia. Ciasto jest idealnie kremowe, aksamitne i delikatne :) Przygotowałam je na herbatnikach, które wilgotnieją od kremu – dlatego ciasto należy przygotować dzień przed planowanym podaniem. Panią Walewską przełamałam dodatkiem cierpkiego dżemu z czarnej porzeczki i dodatkowo wzbogaciłam czarnymi porzeczkami. Gotowe ciasto posypałam podprażonymi płatkami migdałowymi, dzięki którym ciasto ma chrupiący wierzch. Z kolei dodatek pokruszonych bez nadaje mu słodyczy. W ten sposób moje ciasto ma idealnie wyważone wszystkie smaki :) Ciasto jest bardzo eleganckie, naprawdę pięknie wygląda. Jeśli planujecie przygotować dla swoich bliskich słodki prezent – z pewnością Pani Walewska będzie strzałem w dziesiątkę! Pamiętajcie, żeby dać mi znać, czy ciasto Wam zasmakowało :)

  • Krem do karpatki Dr. Oetker bez gotowania, gotowy w 3 minuty.

Oceń ten przepis

Pani Walewska bez pieczenia na talerzyku.
  • 16 fanów oceniało ten przepis.

  • Średnia ocena

    (3.8 / 5)

Komentarze do Pani Walewska bez pieczenia

  1. Ola 24/08/2017 o 18:51 #

    Boże dlaczego tak późno poznałam ten przepis,jest genialny po prostu extra

    • Pani Tereska 25/08/2017 o 10:26 #

      Olu, miło mi to słyszeć. Pozdrawiam, Teresa

  2. Sylwia 08/12/2017 o 21:54 #

    Super przepis Dziś zrobiłam Niewiarygodne, że z takich prostych składników wychodzi takie cudo:-)

    • Pani Tereska 11/12/2017 o 11:32 #

      Bardzo mi miło, że smakowało! <3

  3. Mirka 18/01/2018 o 20:24 #

    Pani Teresko, czy mogę użyć dżemu jagodowego i mrożonych jagód?
    Owoce mają być rozmrożone?

    • Pani Tereska 19/01/2018 o 10:37 #

      Jak najbardziej może Pani użyć dżemu jagodowego i mrożonych jagód. Jednak przed dodaniem ich do ciasta polecam je odmrozić, a następnie delikatnie odsączyć za pomocą ręcznika papierowego.:) Pozdrawiam! 🙂

  4. Mona 18/01/2018 o 21:46 #

    Witam, jesli chcę użyc mrozonych porzeczek to najpierw muszę je rozmrozic? Przeraszam za glupie pytanie. Dziekuje i pozdrawiam 🙂

    • Pani Tereska 19/01/2018 o 10:37 #

      Jeżeli chce Pani użyć mrożonych porzeczek to proponuję je odmrozić, a następnie delikatnie odsączyć nadmiar wody za pomocą ręcznika papierowego.:) Pozdrawiam! 🙂

Dodaj komentarz

Zobacz podobne przepisy