Sernik migdałowo-truskawkowy z bezikami

  • Sernik migdałowo-truskawkowy z bezikami po przekrojeniu.
  • Sernik migdałowo-truskawkowy z bezikami po upieczeniu.

Sernik migdałowo-truskawkowy z bezikami to idealne ciasto na wyjątkową okazję. :) Przygotowanie go jest nieco pracochłonne, ale z pewnością rekompensuje Wam to smakiem i wyglądem. :) Masa sernikowa, część truskawkowa i urocze beziki otulone są domowym, ręcznie robionym ciastem kruchym. Moją wersję sernika udekorowałam prażonymi płatkami migdałów, ale z pewnością równie dobrze sprawdzą się świeże truskawki. Sernik migdałowo-truskawkowy z bezikami jest delikatny i kremowy, a jednocześnie kruchy – i to właśnie lubię w nim najbardziej! Koniecznie spróbujcie upiec ten sernik! :) Polecam przygotować sernik migdałowo-truskawkowy z bezikami jako słodki deser z okazji trwających właśnie Komunii lub jako słodki podarunek dla Mam, z okazji zbliżającego się ich święta :)

 

  • Ekstrakt naturalny Migdał z Maroka Dr. Oetker.

Oceń ten przepis

Sernik migdałowo-truskawkowy z bezikami po przekrojeniu.
  • 5 fanów oceniało ten przepis.

  • Średnia ocena

    (5 / 5)

Komentarze do Sernik migdałowo-truskawkowy z bezikami

  1. Monika 15/05/2017 o 23:44 #

    To kruche ciasto się nie przypali po tak częstym i długim pieczeniu go?

    • Pani Tereska 12/06/2017 o 13:16 #

      Monika, zapewniam Cię, że ciasto się uda 🙂

  2. Magda 11/06/2017 o 18:53 #

    A ja mam pytanie odnośnie ilości masła w kruchym cieście? Czy na pewno ma być aż 200 g? Przy takiej ilości tłuszczu wyklejone boki formy spływają na dół i nic się nie trzyma… Próbowałam już dwukrotnie 🙁

    • Pani Tereska 12/06/2017 o 14:28 #

      Magda, 300g mąki + 50g cukru + 2 żółtka + 200g masła + 1 łyżka śmietany = udane ciacho 🙂

  3. Mariola 20/06/2017 o 16:04 #

    Witam. Czyli w sumie ciasto kruche i ser razem są pieczone 90 min? 50 min z serem a potem jeszcze dodatkowo 40min z musem i bezą? I jeszcze kruche dodatkowo 30 min najpierw ? Czyli 2 godz. czas całkowity. Dobrze zrozumiałam?

    • Pani Tereska 21/06/2017 o 16:28 #

      Mariolu, zaczynam od 25-30 minut w temperaturze 180′, następnie 50 minut w 160′, a kończę na 40 minutach w 110′ – czyli łącznie 115-120 minut 🙂 Pozdrawiam!

Dodaj komentarz

Zobacz podobne przepisy