Sernik z rosą

  • Sernik z rosą z bezową pianką i skarmelizowanym cukrem

Zapraszam na klasykę gatunku. Ten oto sernik z rosą piekę od zawsze. Zachwyca wyglądem i wyjątkowym smakiem. Jego urok tkwi w złotej rosie, która czarodziejsko pojawia się, kiedy sernik stygnie. Są to krople skarmelizowanego cukru uwalniane pod wpływem temperatury z bezowej pianki . Oczywiście zachęcam do wypróbowania tego przepisu i podzielenia się ze mną zdjęciami na moim profilu na Facebooku.

Oceń ten przepis

Sernik z rosą z bezową pianką i skarmelizowanym cukrem
  • 19 fanów oceniało ten przepis.

  • Średnia ocena

    (4.3 / 5)

6 Responses to Sernik z rosą

  1. Larra 31/12/2016 o 05:40 #

    Zastanawia mnie olej w przepisie sermika, pol sKlanki to sporo , jak to wplynie na smak?

    • Pani Tereska 02/01/2017 o 09:13 #

      Witam! 🙂 Ilość oleju podana w przepisie, nie ma wpływu na smak. Pozdrawiam.:) Teresa

  2. Natalia 07/03/2017 o 12:37 #

    Witam serdecznie! Pani sernik jest rewelacyjny. Popełniłam tylko jakiś błąd przy pianie ponieważ po wyjęciu z piekarnika piana skurczyła się i opadła. Ciasto przypomina z góry obrazek z ramką 🙂 Piana tez dosłownie jeździ po serniku ponieważ nie skleiła się z ciastem. Rosa jednak wyszła piekna i złocista.Co mogłam zrobić źle? Wszystko robiłam według przepisu. Do piany dodałam jednak zwykły cukier kryształ a nie drobny do wypieków i czuć go w pianie mimo, że pianę ubijałam bardzo długo i była sztywna i gęsta przed wyłożeniem jej na ciasto. Wyjelam takze sernik zaraz po upieczeniu, moze trzeba było chwile zostawić w piekarniku?Proszę o pomoc bo smakowo jest super tylko z ta piana nie wyszło 🙁 pozdrawiam!

    • Pani Tereska 08/03/2017 o 13:43 #

      Pani Natalio, Nieznaczne zmniejszenie objętości piany jest czymś naturalnym. Podczas pieczenia, piana zmienia swoją strukturę, co powoduje zmianę jej wielkości. Jeżeli po wyciągnięciu z piekarnika, piana uległa większemu skurczeniu, może być to spowodowane dużą różnicą temperatur. Pozdrawiam.:)

      • Natalia 09/03/2017 o 10:30 #

        Dziękuję za odpowiedź 🙂 a co może być przyczyną, że piana nie skleiła się z ciastem a na serniku pod pianą jest mokra warstwa? Dzisiaj będę piekła drugi raz to ciasto i tym razem z drobnym cukrem wiec zobaczymy jak wyjdzie 🙂

        • Pani Tereska 09/03/2017 o 15:40 #

          Pani Natalio, Z Pani opisu wynika, że być może cukier w bezie był za słabo związany. Jajka do bezy powinny mieć temperaturę pokojową, a ubita piana powinna być sztywna i błyszcząca. Warto dodać, ze ubite białka do sernika z rosa pieczemy na tyle krótko (15 minut), że nie będą one mocno związane z wilgotna masą serową. Jednak dzięki temu, pojawia się nam „rosa”. 🙂 Czekam na informację, jak wyszedł Pani sernik. Pozdrawiam. 🙂

Dodaj komentarz

Zobacz podobne przepisy