Szybki placek z jabłkami

  • Placek z jabłkami i cukrem pudrem

Szybki placek z jabłkami – genialne ciasto, szybkie i bardzo proste w przygotowaniu. Przepis na każdą okazję, zawsze się udaje. Składniki podaję w łyżkach, dla łatwiejszego zapamiętania przepisu. Zamiast jabłek można użyć innych owoców, zatem przepis jest całoroczny. Upieczcie i spróbujcie, a zapewniam, że będziecie do niego wracać :)

 

Oceń ten przepis

Placek z jabłkami i cukrem pudrem
  • 61 fanów oceniało ten przepis.

  • Średnia ocena

    (3.8 / 5)

Komentarze do Szybki placek z jabłkami

  1. Ala 02/11/2016 o 13:08 #

    Proste, szybkie i smaczne ciasto 😊 Dziekuje za przepis!

  2. Aga Kurnik 14/03/2017 o 14:05 #

    Genialne :0

  3. Kinga 25/03/2017 o 20:03 #

    Genialny przepis placuszka robi się dosłownie w 15 minut i jest przepyszny.Już został dopisany do przepiśnika:-)

    • Pani Tereska 26/03/2017 o 19:17 #

      Świetny pomysł! Bardzo się cieszę 🙂

  4. Sylwia 07/04/2017 o 15:04 #

    Polecam jabłka obtoczyć w cynamonie….pyyyychs

    • Pani Tereska 09/04/2017 o 14:37 #

      Nowa odsłona mojego przepisu – podoba mi się 🙂 Pozdrawiam, Teresa. 🙂

  5. Ania 13/05/2017 o 12:26 #

    Idealny przepis dla takiej „MISZCZYNI” cukiernictwa jak ja 😉 Ciasto właśnie mam w piecu ale zaszalałam …..i uwaga !! dosypałam do ciasta cynamonu 🙂

  6. Marysia 13/05/2017 o 15:52 #

    Szybki łatwy i bardzo dobry placek 🙂 Dziękuje za przepis 😉

  7. Edyta 17/05/2017 o 09:25 #

    Chyba najłatwiejsze ciasto jakie robiłam. Dzięki kaufland za kwaśnie twarde jabłka, których nie dało się jeść bo bym na ten przepis nie trafiła 🙂

  8. kasia 03/06/2017 o 22:35 #

    Pyszne ciasto.Czy zamiast jablek mozna dodac inne owoce np.banany,nektarynki???

    • Pani Tereska 05/06/2017 o 15:07 #

      Kasiu, nie próbowałam z innymi owocami – przy jabłkach gwarantuję, że przepis wyjdzie 🙂 Pozdrawiam, Teresa.

  9. Oliwia 14/06/2017 o 07:49 #

    Przepyszne ciasto. Polecam

  10. Renata 30/06/2017 o 17:18 #

    Ciasto jest rewelacyjne. Lubie przepisy proste a ten z lyzkami jest niesamowity. Niczego nie potrzeba zapisywać.
    Ciasto robie co tygodnia od miesiąca. Znika błyskawicznie.
    Dziekuje …. dziekuje ….

  11. bozena 16/07/2017 o 15:39 #

    no to bajka nie dosc ze tanio tojeszcze szybko a smakuje super dziekuje .

    • Pani Tereska 17/07/2017 o 16:03 #

      Bożeno, dziękuję za opinię! Pozdrawiam, Teresa.

  12. Bartosz 23/08/2017 o 00:39 #

    Właśnie upiekłem. Piękny zakalec mi wyszedł… 🙁

    • Pani Tereska 23/08/2017 o 10:57 #

      Bartoszu, przyczyn powstania zakalca może być wiele. Czy ciasto było pieczone w nagrzanym do 170°C piekarniku, na środkowym poziomie? Zbyt długie mieszanie ciasta, może również przyczynić się do słabego rozrostu ciasta. Istotna jest także odpowiednia odmiana jabłek. Owoce soczyste, o dużej zawartości wody, również mogą spowodować powstanie zakalca. Najlepsze do pieczenia są odmiany: szara reneta, antonówka i papierówka. Daj mi znać czy moje wskazówki Ci pomogły. Pozdrawiam, Teresa

  13. MILENA 30/08/2017 o 09:26 #

    Witam. Czy jak zamiast oleju dodam oliwę z oliwek to przepis się uda?

    • Pani Tereska 30/08/2017 o 12:44 #

      Mileno, przepis powinien się udać również z oliwą z oliwek. Jednak zmienia ona smak wypieku, dlatego polecam użycie oleju rzepakowego. Serdecznie pozdrawiam, Teresa 🙂

  14. Kasia-kulinarna zakala 10/09/2017 o 16:36 #

    Kuchnia nie jest moją świątynią, kuchnia jest miejscem odprawy pokuty 😉 Zatem co do przepisu powiem tak: Proste. Szybkie. Tanie. Smaczne. I wyszło! Polecam.
    Jak mnie wyszło to znaczy że musi wyjść każdemu.
    Dodałam cynamonu a w drugiej odsłonie zamiast jabłek -drylowane wiśnie. Tylko uważajcie bo jak będą baardzo soczyste to może wyjść zakalec.

    • Pani Tereska 11/09/2017 o 14:16 #

      Kasiu, cieszę się, że smakowało i miło mi, że polecasz. Pozdrawiam Cię serdecznie, Teresa

  15. Kasia-kulinarna zakala 10/09/2017 o 16:44 #

    Acha ja owoce wrzuciłam do ciasta i delikatnie zamieszalam szpatułką. I dopiero wylalam do formy.
    Następne przetestuje ze śliwkami.

    • Pani Tereska 11/09/2017 o 14:16 #

      Kasiu, koniecznie daj mi znać jak Ci wyszło ze śliwkami 🙂 Pozdrawiam, Teresa

  16. Gosia 21/09/2017 o 12:24 #

    Czy można ciasto w tortownicy zrobić?

    • Pani Tereska 25/09/2017 o 08:45 #

      Gosiu, oczywiście można upiec ciasto w innej formie – ale należy obserwować, jak ciasto zachowuje się w trakcie pieczenia. W zależności od rodzaju formy czas pieczenia może się skrócić lub wydłużyć. Ja piekłam mój placek w formie 22 x 22 cm, więc czas i temperaturę pieczenia mam sprawdzoną do tej blachy. Pozdrawiam, Teresa. 🙂

  17. Kasia - wersja ze śliwkami 21/09/2017 o 17:45 #

    Modyfikacja ciasta: 7 łyżek oleju i czubata łyżeczka proszku do pieczenia. Zamiast jabłek 3/4 kg węgierek – i to jest maks co w taką objętość ciasta daje się wcisnąć. Śliwki w połówkach wmieszałam w ciasto przed włożeniem do formy. Zimne ciasto posypałam obficie cynamonem-rewelacja, a zapach aż w ogrodzie.
    Forma do keksa 12cm x 30cm. Piekarnik nagrzałam do 200st i po włożeniu ciasta skręciłam na 180st. Ciasto siedziało 55minut. Wyrosło ponad formę o ok.5cm!
    Po ok.45min na górze ciasta zaczęły pojawiać się bąbelki i zaczął wypływać sok ale poczekałam jeszcze 10min i nic się nie stało. Ciasto się dopiekło ale nie rozmoczyło. Pod koniec musicie uważać,każdy piekarnik jest inny.
    Dałam wyższą temperaturę, żeby śliwki nie zdążyły puścić soków zanim ciasto urośnie, żeby nie wyszedł zakalec – i nie wyszedł.
    Róbcie, testujcie, bez obaw można łączyć śliwki z jabłkiem i wiśnie z jabłkiem lub same śliwki i same wiśnie. Wszystko kwestia smaku i upodobań. Oczywiście nie wolno przesadzić z ilością owoców.

    • Pani Tereska 22/09/2017 o 21:09 #

      Kasiu, cieszę się, że przygotowałaś własną wersję mojego przepisu. Lubię, kiedy pieczecie ze mną i dodajecie coś od siebie 🙂 Serdecznie Cię pozdrawiam! Teresa. 🙂

  18. Izabella 30/09/2017 o 20:34 #

    Bardzo dobre szybkie ciasto wszystkim Smakuje świetnie przepis

    • Pani Tereska 03/10/2017 o 14:36 #

      Izabella ciesze się, że smakuje. Pozdrawiam Teresa

  19. Marzena 03/10/2017 o 15:35 #

    Mistrzynią w pieczeniu ciast nie jestem. Jednak to ciasto powinno wyjść nawet dla mnie. Zaczynam…

    • Pani Tereska 04/10/2017 o 10:57 #

      Marzenko czekam na wieści jak wyszło! Pozdrawiam Teresa 🙂

  20. Chrzanix 07/10/2017 o 21:00 #

    Czy w przypadku dodania cynamonu, nie popsuje nam aromatu ciasta?

    • Pani Tereska 09/10/2017 o 11:26 #

      Cynamon idealnie pasuje do jabłek 🙂 Ciasto na pewno wyjdzie genialnie!

Dodaj komentarz

Zobacz podobne przepisy