Tartaletki z kremem krówkowym i preclami

  • Tartaletki z kremem krówkowym i preclami na karnawał.
  • Tartaletki z kremem krówkowym i preclami na przyjęcie.
  • Tartaletki z kremem krówkowym i preclami na stole.

Tartaletki z kremem krówkowym i preclami to idealna przekąska na karnawałowe przyjęcie. Przepis jest bardzo prosty, więc nawet początkujący „cukiernicy” świetnie sobie z nim poradzą. 😉 Tartaletki składają się z trzech warstw. Pysznych spodów z precelków (które znakomicie przełamują słodycz pozostałych składników), delikatnego kremu krówkowego oraz mlecznej, rozpływającej się ustach polewy. 💕 Idealne na poniedziałkowy deser! :)

  • Polewa mleczna Dr. Oetkera.

Sposób przygotowania

1.
Spód precelkowy:
Foremkę na 12 muffinek wysmarowałam masłem i wyłożyłam folią spożywczą.
Image description
Krok 1:
Spód precelkowy:
Foremkę na 12 muffinek wysmarowałam masłem i wyłożyłam folią spożywczą.
2.
Precle drobno pokruszyłam za pomocą malaksera i dokładnie wymieszałam z rozpuszczonym masłem. Tak przygotowaną masę ciasteczkową wyłożyłam na spód i brzegi foremek, dokładnie dociskając. Foremkę wstawiłam do lodówki na czas przygotowania nadzienia krówkowego.
Image description
Krok 2:
Precle drobno pokruszyłam za pomocą malaksera i dokładnie wymieszałam z rozpuszczonym masłem. Tak przygotowaną masę ciasteczkową wyłożyłam na spód i brzegi foremek, dokładnie dociskając. Foremkę wstawiłam do lodówki na czas przygotowania nadzienia krówkowego.
3.
Krem krówkowy:
Mleko skondensowane przełożyłam do garnka razem z masłem, cukrem ,solą i śmietanką. Całość podgrzewałam na średnim ogniu, ciągle mieszając, aż krem stanie się gęsty i zmieni kolor. Krem lekko przestudziłam.
Image description
Krok 3:
Krem krówkowy:
Mleko skondensowane przełożyłam do garnka razem z masłem, cukrem ,solą i śmietanką. Całość podgrzewałam na średnim ogniu, ciągle mieszając, aż krem stanie się gęsty i zmieni kolor. Krem lekko przestudziłam.
4.
Porada: krem najlepiej mieszać silikonową szpatułką.
Lekko przestudzoną masę rozłożyłam na ciasteczkowym spodzie i pozostawiłam do ostudzenia.
5.
Do dekoracji:
Polewę mleczną i śmietankę przełożyłam do garnka. Podgrzewałam do momentu otrzymania jednolitej konsystencji. Przygotowaną polewę rozsmarowałam na ostudzonym kremie krówkowym i udekorowałam preclami.
Image description
Krok 5:
Do dekoracji:
Polewę mleczną i śmietankę przełożyłam do garnka. Podgrzewałam do momentu otrzymania jednolitej konsystencji. Przygotowaną polewę rozsmarowałam na ostudzonym kremie krówkowym i udekorowałam preclami.

Oceń ten przepis

Tartaletki z kremem krówkowym i preclami na przyjęcie.
  • 4 fanów oceniało ten przepis.

  • Średnia ocena

    (4.3 / 5)

Nie ma jeszcze komentarzy.

Dodaj komentarz

Zobacz podobne przepisy